Thursday, November 19, 2015

Perbezaan ESP dengan Soya Lain

As salam...

Lama tidak sembang pasal Energysing Soy Protein (ESP). Berpagi-pagi dengan ESP...

Perbezaan ESP dengan soya lain:

1. Dihasilkan daripada soya non-GMO (selamat dari risiko toksin)
2. mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan 3. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral
4. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya
5. Diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone 
6. Rendah lemak, tanpa kolestrol 
7. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi 


#shakleeeffect
#sayajualshaklee
#shakleekk
#shakleetawau

0146907178
SID883367

Tuesday, November 17, 2015

Badan Lesu tak Bermaya

As salam..

Sudah sarapan? Jangan tinggal Vitamin c okay. Vitamin C akan hilang dari setiap jam. Bayangkan badan tanpa Vitamin C apa akan jadi?

Badan lesu
Badan mudah sakit
Mudah terkena selesema
Tahap kesihatan menurun
Kulit kusam
Penuaan cepat berlaku



Jimat sangat dengan Sustained release vita c plus ni...

#shakleeeffect
#sayajualshakle
#shakleelover
#0146907178
SID883367

Monday, November 16, 2015

Siapa Perlukan Vitamin E

As salam...

Lama tidak bersiaran. Siapa yang perlukan Vitamin E?

1. Anda yang berjerawat
2. Anda yang berparut
3. Anda yang muka berminyak
4. Anda yang muka mula berkedut disebabkan penuaan
5. Anda yang bekerja di bawah cahaya matahari
6. Anda yang sayangkan jantung serta keluarga anda
7. Anda yang ada masalah kesuburan-sukar mendapatkan zuriat.
8. Anda yang dingin dengan pasangan atau mengalami masalah keintiman.


#kttshaklee
#korangtautakshaklee
#shakleelover 
#sayajualshaklee
FB: Ernawati Toba
Erna 0146907178

Monday, November 9, 2015

Kepak aka Penat

As salam..

2, 3 minggu yang agak memenatkan. Biasalah, nak pindah ofis pulak..
Gelap gulita ofis

When we are moving out, but still sorting and working by using PC..hehe

Apa yang penting? K E R J A S A M A

#shakleelover #sayajualshaklee #shakleekk #shakleetawau #shakleekuching #0146907178

Thursday, November 5, 2015

Apabila Stress, Vitamin C Berkurang

As salam

Korang tau tak?

Apabila kita dalam keadaan stress lebih banyak Vitamin c akan digunakan dalam badan. Maka, makin cepat Vitamin C hilang dari badan.

Vitamin C terhapus sepenuhnya dari badan selepas 3-4 jam. Oleh itu, kita seharusnya mengambil Vitamin C 4 jam sekali untuk memastikan badan dibekalkan Vitamin secukupnya.

Semakin tinggi dos Vitamin C diambil, semakin kecil nisbah yang diserap oleh tubuh.

Cth: Vitamin C 250mg, 80% diserap oleh tubuh
        Vitamin C 2000mg, 50% diserap oleh tubuh

Jadi, disarankan ambil Vitamin C pada jumlah yang kecil setiap hari.

Kadar penyerapan Vitamin c dalam tubuh dipengaruhi faktor seperti:

1. Individu merokok
2. Stress
3. Demam panas
4. Pengambilan antibiotik
5. Terhidu DDT/wap dari kenderaan bermotor
6. Pengambilan aspirin/ubat tahan sakit

Berapa banyak Vitamin C perlu diambil  oleh orang dewasa?

60mg/sehari

Jadi, Sustained Release Vita C Plus Shaklee sangat bermanfaat kerana kandungan 500mg Vitamin C yang dilepaskan secara perlahan-lahan dalam tubuh memastikan tubuh badan kita menyerap Vitamin C secukupnya.


#kttshaklee
#korangtautakshaklee
caprierna87.blogspot.com
Erna 0146907178
SID883367
FB: Ernawati Toba
FB Page: Healthy Lifestyle with Ernawati Toba
IG: Ernawati Toba

Wednesday, November 4, 2015

Pill Box dan Cabutan Bertuah

As salam..

Tadi pagi saya kena pegi Sunlight Pharmacy Kg.Air, KK. Tak sangka pula ada cabutan bertuah untuk membership farmasi ni. Masa ni Sunlight Pharmacy buat huge event sekali bagi promosi, discount dan pemeriksaan kesihatan. Tak rugi pegi...langkah kanan. Memang dah lama usha Pill Box diorang ni...cantik sebab ada spring dalam tu..sebelum ni ada beli pill box tapi tak bagus sangat. Tak kedap udara.

Dapatlah isi suplemen Shaklee dalam ni untuk seminggu..dapat Vocher RM5 lagi..syukur..Alhamdulillah..


Pill Box Spring

#kttshaklee
#korangtautakshaklee
caprierna87.blogspot.com
Erna 0146907178
SID883367
FB: Ernawati Toba
FB Page: Healthy Lifestyle with Ernawati Toba
IG: Ernawati Toba

Tuesday, November 3, 2015

Kanser Prostat Menyerang Lelaki?

As salam..

Korang tau tak?

Lelaki adalah sangat berisiko diserang oleh Kanser Prostat sekiranya pendedahan dan kesedaran awal tidak diambil.

Fungsi prostat?

Ia terletak di hadapan rektum dan di bawah pundi kencing yang menyimpan urin/air kencing. Prostat mengelilingi Uretra iaitu saluran di mana urin dialirkan keluar dari badan.

Apabila usia meningkat, menjadi kebiasaan prostat akan membengkak. Situasi ni kita panggil Pembengkakan Prostat.

Macam mana Prostat Boleh Membengkak?


Faktor-faktor yang boleh mempengaruhi hal ini adalah penuaan dan testis.


Setiap lelaki akan menghasilkan hormin Testosteron. Hormon dihydrotes-tosterone (DHT) yang berasal daripada testosteron di dalam kalenjar prostat yang boleh menyebabkan prostat membengkak. Apabila.umur meningkat,lelaki akan terus mengeluarkan dan memgumpul paras DHT yang tinggi dalam prostat. Maka, perkara ini akan menggalakkan pertumbuhan sel prostat dan menyebabkan prostat membengkak.


Simptom

Saluran kencing tersumbat menjadikan prostat membengkak malah melibatkan perubahan dalam pembuangan air kencing:

1. Aliran tidak lancar, tersekat-sekat dan perlahan
2. Tidak tertahan kencing dan meleleh atau menitis
3. Kerap kencing terutamanya waktu malam.

Macam mana ia boleh bertambah teruk?

Pembengkakan prostat mungkin tidak mempunyai simptom sehingga seseorang iu mendapat urin akut di mana urin tidak lagi mengalir keluar. Ia mungkin dicetuskan kerana pengambilan selesema atau alergi.

Retensi urin dan tekanan pada pundi kencing boleh menyebabkan jangkitan saluran kencing, kerosakan pundi kencing atau buah pinggang, batu karang dan inkontinen.

Apabila pundi kencing sudah rosak, rawatan pembengkakan prostat mungkin tidak berkesan lagi.


Rawatan

Kesedaran awal untuk cek itu perlu untuk setiap lelaki.
Jika anda mengalami masalah ini, biasanya doktor akan menasihatkan untuk terus mendapatkan rawatan jika masalah menjadi mudarat atau menjejaskan kesihatan.

Sebahagian penyelidik melaporkan bahawa rawatan awal mungkin tidak diperlukan kerana simptom-simptom pembengkakan prostat akan hilang tanpa rawatan dalam 1/3 daripada kes-kes ringan. Daripada mendapat rawatan segera, pemeriksaan doktor yang berkala untuk mengesan masalah awal adalah lebih berfaedah.

#kttshaklee
#korangtautakshaklee
caprierna87.blogspot.com
Erna 0146907178
SID883367
FB: Ernawati Toba
FB Page: Healthy Lifestyle with Ernawati Toba

IG: Ernawati Toba

Sunday, November 1, 2015

Cheese Kek Biskut Marie

As salam...

Biasalah...hari minggu hari untuk belajar masak sesuatu..sambil-sambil tu bolehlah share....hehe



A) Lapisan bawah

Biskut marie
Mentega

Cara:
1. Hancurkan biskut marie
2. Gaul rata dengan mentega
3. Ratakan dan padatkn ke dalam loyang

B) Lapisan Atas

500mg cream cheese
3/4 cawan susu pekat manis
1 biji telur
*hiasan straberry kalau nak

Cara:
1. Pukul rata semua bahan B
2. Masukkan ke dalam loyang tadi.
3. Ratakan
4. Bakarkan 30-45 minit, 180degree celcius.
5. Cucuk dengan lidi, jika tidak melekat kek dah masak
6. Sejukkan, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk

#kttshaklee
#korangtautakshaklee
caprierna87.blogspot.com
Erna 0146907178
SID883367
FB: Ernawati Toba
FB Page: Healthy Lifestyle with Ernawati Toba
IG: Ernawati Toba
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Follow me

Google+ Followers

Total Pageviews