Saturday, November 22, 2014

Apa itu Gluten dan Kesan Terhadap Tubuh


-Gluten adalah sejenis protein yang biasanya terdapat dalam tepung.
- Wikipedia: Gluten adalah campuran amorf (bentuk tak beraturan) dari protein yang terkandung bersama pati endosperma (dan tepung dibuat daripadanya) beberapa sereal terutamanya gandum, gandum hitam dan barli.
- Gandum mempunyai kandungan Gluten paling tinggi.Ia boleh mencapai 80% daripada jumlah protein dalam tepung.

Sumber gluten


Kenapa Gluten tidak boleh diambil oleh sesetengah orang?

> Menyebabkan alergi

- Alergi sederhana dengan gejala: gatal, mata berair, batuk, ruam kulit, dan cirit-birit
- Alergi ini terjadi kerana antibodi IgE (Immunoglobulin E), bertindakbalas terhadap gluten yang dianggap sebagai benda asing allergen (Wikipedia: Allergen is any substance (antigen), most often eaten or inhaled, that is recognized by the immune system and causes an allergic reaction. Eg: Dust, pollen and pet dander are all common allergens, but it is possible to be allergic to anything)

> Alahan/Intoleransi gluten  

-Intoleransi atau sering disebut penyakit seliak (coeliac disease) adalah penyakit keturunan yang bersifat tetap, dimana mengkonsumsi gluten akan menyebabkan keradangan usus halus sehingga terjadi gangguan penyerapan nutrisi yang masuk ke dalam tubuh

-Kemasukan gluten ke dalam saluran pencernaan akan menyebabkan reaksi autoimun (menyerang sistem pertahanan badan) yang merosak lapisan pelindung dinding usus. Kerosakan ini menyebabkan lapisan usus yang berlekuk-lekuk (rerambut halus) menjadi rata sehingga kurang mampu untuk menyerap nutrisi makanan, yang akhirnya mengakibatkan malnutrisi

-penyakit seliak disebabkan oleh reaksi antibodi IgA (Immunoglobulin A) dan IgG (Immunoglobulin G).

- gejala penyakit seliak pada anak mula tampak setelah anak diberi bijirin atau makanan tambahan iaitu sekitar usia 4-6 bulan.
Simptom: Anak cirit birit, kembung perut kronik, kurang selera makan dan sukar menambah berat badan.

>Penyakit Autisme

-Anak yang menghidap penyakit Autisme dianjurkan untuk melakukan diet bebas gluten dan Kasein (80% dari komposisi keseluruhan protein susu)
- Mereka ini biasanya mengalami kelainan pada usus, iaitu terdapat lubang-lubang kecil pada mucosa usus dan meningkatkan permeable usus (membrane usus membenarkan cecair diserap dan melaluinya) yang dikenal dengan ”Leaky gut”

R&D Shaklee terhadap produk suplemen/vitamin/makanan tambahan BEBAS GLUTEN (Gluten Free)

- bertujuan untuk memastikan semua orang boleh mengambil produk Shaklee TANPA RAGU akan kandungannya.

- Antara produk tersebut:

a) Zinc Complex 
b) Alfalfa Complex
c) GLA Complex
d) Herb Lax
e) Advance Joint Health Tablet (AJHT)
f)  Lecithin
g) DTX Complex
h) Mealshakes
i)  Nutriferon
j)  Omega Guard
k) Ostematrix
l)  Sustained Released Vita C plus
m) Chewable Vita C
n) Vitamin E Complex
o) Vitalea Iron Formula
p) Energizing Soy Protein (ESP)
q) Vivix


Hubungi saya:
Shaklee Independent Distributor Anda
Ernawati Toba
0146907178
FB:Ernawati Toba

FB Page: Healthy Lifestyle with Ernawati Toba

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Follow me

Google+ Followers

Total Pageviews