-Gluten adalah sejenis protein yang biasanya terdapat dalam tepung.
- Wikipedia: Gluten adalah campuran amorf (bentuk tak beraturan)
dari protein yang terkandung bersama pati endosperma (dan tepung dibuat
daripadanya) beberapa sereal terutamanya gandum, gandum hitam dan barli.
- Gandum mempunyai kandungan Gluten paling tinggi.Ia boleh
mencapai 80% daripada jumlah protein dalam tepung.
Sumber gluten
Kenapa Gluten tidak boleh
diambil oleh sesetengah orang?
> Menyebabkan alergi
- Alergi sederhana dengan gejala: gatal, mata
berair, batuk, ruam kulit, dan cirit-birit
- Alergi ini terjadi kerana antibodi IgE (Immunoglobulin
E), bertindakbalas terhadap gluten yang dianggap sebagai benda asing allergen (Wikipedia:
Allergen is any substance (antigen), most often eaten
or inhaled, that is recognized by the immune system and causes an allergic
reaction. Eg: Dust, pollen and pet dander are all common allergens, but it is
possible to be allergic to anything)
> Alahan/Intoleransi
gluten
-Intoleransi atau sering disebut penyakit
seliak (coeliac disease) adalah penyakit keturunan yang bersifat tetap, dimana mengkonsumsi
gluten akan menyebabkan keradangan usus halus sehingga terjadi gangguan
penyerapan nutrisi yang masuk ke dalam tubuh
-Kemasukan gluten ke dalam saluran pencernaan
akan menyebabkan reaksi autoimun (menyerang sistem pertahanan badan) yang merosak
lapisan pelindung dinding usus. Kerosakan ini menyebabkan lapisan usus yang
berlekuk-lekuk (rerambut halus) menjadi rata sehingga kurang mampu untuk menyerap
nutrisi makanan, yang akhirnya mengakibatkan malnutrisi
-penyakit seliak disebabkan oleh reaksi
antibodi IgA (Immunoglobulin A) dan IgG (Immunoglobulin G).
- gejala penyakit seliak pada anak mula tampak
setelah anak diberi bijirin atau makanan tambahan iaitu sekitar usia 4-6 bulan.
Simptom: Anak cirit birit, kembung perut kronik,
kurang selera makan dan sukar menambah berat badan.
>Penyakit Autisme
-Anak yang menghidap penyakit Autisme
dianjurkan untuk melakukan diet bebas gluten dan Kasein (80% dari komposisi keseluruhan protein susu)
- Mereka ini biasanya mengalami kelainan pada
usus, iaitu terdapat lubang-lubang kecil pada mucosa usus dan meningkatkan
permeable usus (membrane usus membenarkan cecair diserap dan melaluinya) yang
dikenal dengan ”Leaky gut”
R&D Shaklee terhadap produk suplemen/vitamin/makanan tambahan BEBAS GLUTEN (Gluten Free)
- bertujuan untuk memastikan semua orang boleh mengambil produk Shaklee TANPA RAGU akan kandungannya.
- Antara produk tersebut:
a) Zinc Complex
b) Alfalfa Complex
c) GLA Complex
d) Herb Lax
e) Advance Joint Health Tablet (AJHT)
f) Lecithin
g) DTX Complex
h) Mealshakes
i) Nutriferon
j) Omega Guard
k) Ostematrix
l) Sustained Released Vita C plus
m) Chewable Vita C
n) Vitamin E Complex
o) Vitalea Iron Formula
p) Energizing Soy Protein (ESP)
q) Vivix
Hubungi saya:
Shaklee Independent Distributor Anda
Ernawati Toba
0146907178
FB:Ernawati Toba
FB Page: Healthy Lifestyle with Ernawati Toba
No comments:
Post a Comment