Friday, October 31, 2014

Herbal Blend® Multi-Purpose Cream-Serbaguna

Kod Produk 39078 (113g)


  • Krim yang melegakan dan diuji secara klinikal ini berkesan untuk melembutkan kulit anda, termasuk kulit yang kasar dan keras pada lutut, siku dan kaki
  • Dengan kesejukan mentol dan tidak melekit
  • Dirumus daripada ekstrak tulen herba semula jadi yang sungguh menyegarkan termasuk sej, horse chestnut, yarrow dan rosemary
Pengalaman menggunakan Herbal Blend memang mengujakan. Saya baru cuba Herbal Blend 3 hari dekat tumit pecah saya, saya rasakan perubahan. Kasar-kasr dekat tumit hilang dan kini ia rasa halus dan lembut. Ada pula customer sy baby dia ada ruamruam dekat badan, Alhamdulillah ada perubahan. Ruam pun surut baru 2,3 hari gunakan Herbal Blend. 


Aturan penggunaan: Ruam pada  badan cuma sapukan sedikit pada bahagian ruam/gatal-gatal. Jika ruam ada pada muka bayi, sapukan lebih tipis sahaja. Pada kanak-kanak dan dewasa sapu pada bahagian yang gatal atau jadikan losyen harian pun boleh.

Soft Fabric Concentrate

Elakkan pakaian anda daripada berkedut dan melekat pada badan..Ia membantu melembutkan pakaina anda dan membuat ianya mudah diurus

Kod Produk:00307 (946ml)

Melembutkan Pakaian


Pekatan pelembut fabrik yang berbau harum ini berkesan mengelakkan pakaian daripada berkedut dan melekat pada badan akibat kesan statik, berbanding produk lain yang anda sedang gunakan. Malah, rumusan berkepekatan tinggi ini amat menjimatkan dan membolehkan anda merasai perbezaannya dengan sekali sentuhan.
  • Berkepekatan tinggi: 32 auns mampu melembutkan 64 cucian
  • Melembutkan, mengurangkan kedut dan mengawal kesan statik secara semula jadi
  • Botol kecil mudah dibawa, dituang dan disimpan
Keunikan Shaklee
Selamat
  • Tidak toksik
  • Tiada gas beracun
  • Tiada bahan kimia berbahaya
  • Tanpa pewangi
  • Lembut pada tangan anda
  • pH seimbang
  • Tanpa klorin
Berkesan
  • Amat berkesan menanggalkan minyak. Ultra-pekat: 16 oz. Boleh dicairkan menjadi 48 gelen
  • Dua kali lebih pekat berbanding rumusan asal
  • Basic H (hanya gunakan separuhsahaja)
Mesra Alam
  • Rumusan semula jadi daripada sumber yang mapan (diekstrak daripada jagung dan kelapa)
  • Mudah biorosot
  • Tanpa fosfat
  • Bungkusan yang boleh dikitar semula
  • Tanpa bahan pewarna
  • Selamat untuk sistem septik dan pembetungan
Petua Berguna
  • Gunakan cecair Soft Fabric untuk cucian dengan mesin basuh. Ia membantu mengelakkan pakaian daripada berkedut dan melekat pada badan akibat kesan statik, malah pakaian keluarga anda terasa lebih lembutberbanding sebelumnya.
  • Perbandingan prestasi ini dijalankan pada 20 Jun 2006, dan keputusannya sah hanya untuk produk tertentu yang dipasarkan ketika itu. Semua tanda dagangan adalah hak proprietari pemilik masing-masing.
Hubungi saya:
Shaklee Independent Distributor Anda
Ernawati Toba
0146907178
FB:Ernawati Toba
FB Page: Healthy Lifestyle with Ernawati Toba

Fresh Laundry Concentra

Kod Produk:00159 (2.49kg)

Formula Semulajadi untuk Pakaian yang Lebih Bersih

Anda dapat bayangkan keseronokan apabila hasil cucian bersih dan berbau harum? Rasai kepuasan yang lebih mendalam dengan pencuci fabrik Fresh Laundry. Rumusan enzim semula jadi ini bukan sahaja membersihkan pakaian dengan lebih baik, malah ia juga sama sekali tidak memudaratkan bumi. Ini bermakna, anda boleh menghidu keharuman pakaian yang dicuci sambil terus menghirup udara yang segar dan nyaman.
Tahukah Anda?
Kebanyakan serbuk pencuci pakaian mengandungi bahan perengsa yang boleh disedut atau diserap melalui kulit - punca lazim berlakunya tindak balas alahan. Triethanolaminedodecylbenzenesulfonate merupakan salah satu bahan perengsa tersebut, dan ia disenaraikan sebagai bahan berbahaya oleh EPA dan DOT.
Sentuhan dengan bahan ini boleh merengsakan dan membakar kulit dan mata. Jika terhidu, ia akan merengsakan hidung, tekak dan paru-paru hingga menyebabkan batuk, asma dan/atau sesak nafas. Kulit yang kerap bersentuhan dengannya akan menjadi kering dan gatal serta mengalami masalah alergi kronik dan ruam.

Fresh Laundry Concentrate Tidak Mengandungi Bahan-Bahan Ini Mahupun Bahan Berbahaya Yang Lain.

Keunikan Shaklee
Selamat
  • Hipoalergenik
  • Tanpa klorin
  • Selamat untuk digunakan pada semua fabrik yang boleh dibasuh
  • Tiada bahan kimia berbahaya
Berkesan
  • Berkepekatan tinggi
  • Hanya1 auns (11.375 liter) sudah mencukupi untuk cucian muatan sederhana
  • Sesuai untuk semua suhu, termasuk air sejuk
  • Mengekalkan warna pakaian yang putih dan menjadikan pakaian berwarna lebih berseri
Mesra Alam
  • Rumusan semula jadi daripada sumber yang mapan
  • Surfaktan mudah biorosot
  • Tanpa fosfat, borat, bahan perengsa
  • Bungkusan yang boleh dikitar semula
  • Tanpa bahan pewarna
  • Selamat untuk sistem septik dan pembetungan
Hubungi saya:
Shaklee Independent Distributor Anda
Ernawati Toba
0146907178
FB:Ernawati Toba
FB Page: Healthy Lifestyle with Ernawati Toba

Thursday, October 30, 2014

Morning Sickness di Awal Kehamilan

“Morning sickness” atau muntah-muntah ialah masalah yang biasa berlaku dikalangan wanita hamil. Ia boleh berlaku bila bila masa. Kebanyakan bermula seawal 6 minggu pertama dan berakhir pada lewat 16 minggu. Walaubagaimanpun, ada juga wanita yang hamil mengalami masalah ini sehingga ke peringkat akhir kandungan. 

Anda boleh mendapatkan ubat tahan muntah dari doktor. Atau anda boleh mencuba Set Pregnancy Shaklee. Di dalam set ini terdiri daripada:

Trimester 1:

Trimester 2 & 3:
Vitalea (Multivitamin)
B-Complex
Sustained Release Vita C
Ostematrix (Kalsium-Magnesium)
Omega guard (Fish oil) - Omega Guard (EPA & DHA)

  • DHA adalah asid lemak perlu yang dijumpai dalam badan kita terutama pada otak.
  • DHA adalah sangat penting dalam perkembangan otak, serta aspek-aspek lain perkembangan janin. DHA juga asid lemak utama yang ditemui dalam retina mata, serta organ-organ badan yang lain.
  • Bayi tidak mampu menghasilkan DHA mereka sendiri, mereka memperoleh DHA daripada susu ibu. Sebelum mereka dilahirkan, DHA didapati dari ibu melalui plasenta. Dengan itu, ibu akan mengalami kekurangan DHA.
  • Pakar mencadangkan supplement Omega 3 kepada ibu-ibu yang mengandung dan ibu-ibu yang menyusu. Ini adalah untuk menambah DHA untuk perkembangan fetus dan untuk mengekalkan kuantiti DHA untuk diri ibu sendiri.
B Complex dan Ostematrix boleh membantu mengurangkan morning sickness?

Kenapa B Complex?

B Complex Shaklee lengkap dengan vitamin B 6.Vitamin B 6 merupakan salah satu daripada lapan vitamin B. Kesemua lapan Vitamin B memainkan peranan penting dalam membantu tubuh manusia untuk menukar makanan, terutamanya lemak dan protein kepada tenaga. Ia juga perlu untuk kulit yang sihat, rambut dan mata, dan sangat penting untuk fungsi hati dan sistem saraf. Tubuh juga memerlukan vitamin B6 untuk membuat hemoglobin (Hb), molekul dalam sel-sel darah merah yang membawa oksigen ke sel-sel badan. B6 juga telah digunakan sejak tahun 1940-an untuk mengelakkan morning sickness. Ramai wanita mendapati bahawa mengambil B6 tambahan semasa bulan-bulan awal kehamilan sangat mengurangkan morning sickness. Beberapa kajian mendapati B6 ia adalah rawatan berkesan untuk loya.

Kenapa Ostematrix (Kalsium-Magnesium)? 

Tahukah anda Ostematrix boleh mengurangkan migrain/pening-pening?
Ostematrix (Kalsium, Magnesium & Vitamin D)


Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.

Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium.  Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.

Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.

 Jom pilih suplemen yang terbaik untuk anda dan bayi anda!!!

Hubungi saya:
Shaklee Independent Distributor 883367
Ernawati Toba
0146907178
FB: Ernawati Toba
Page FB: Healthy Lifestyle With Ernawati Toba

Wednesday, October 29, 2014

Dish Wash Concentrate

Apalagi Shaklee ada?? Kita selalu mencari pencuci pinggan terutamanya yang lembut pada tangan malah kelebihan pada pencuci Shaklee ia mengandungi rumusan berasaskan tumbuh-tumbuhan daripada sumber semula jadi yang mapan.

Dish Wash Concentrate

Tangkas Mencuci Minyak, Lembut Pada Tangan
Kod  Produk 00255 (473ml)

Jika kami menyatakan bahawa Pencuci Pinggan kami yang berbau harum ini tidak merengsakan tangan dan mesra alam sekitar, mungkin anda beranggapan bahawa ia tidak dapat menanggalkan kotoran dan minyak dengan berkesan. Hakikatnya, anda memerlukan beberapa titisan kecil sahaja untuk menanggalkan timbunan minyak yang melekat pada pinggan mangkuk anda. Benar, beberapa titis sahaja. Masih tidak percaya?
  • Lembut pada tangan
  • Rumusan berasaskan tumbuh-tumbuhan daripada sumber semula jadi yang mapan
  • Buih sabun yang tahan lebih lama
  • Menjadikan pinggan bersih berkilau
  • Hanya beberapa titisan untuk mencuci timbunan pinggan mangkuk di dalam sinki
Tahukah Anda?
  • Sesetengah pencuci pinggan mangkuk mengandungi surfaktan berasaskan petroleum dan bahan pencuci seperti diethanolamine (DEA) dan sodium dodecylbenzensulfonate.
  • Kedua-dua bahan tersebut boleh merengsakan kulit dan mata.
Get Clean Dish Wash Concentrate tidak mengandungi bahan-bahan ini mahupun bahan berbahaya yang lain
Keunikan Shaklee
Selamat
  • Tidak toksik
  • Hipoalergenik
  • Tanpa klorin
  • Lembut pada tangan anda
  • pH seimbang
  • Tiada bahan kimia berbahaya
Berkesan
  • Amat berkesan menanggalkan minyak
  • Rumusan pekat: hanya sedikit diperlukan untuk mencuci pinggan mangkuk yang lebih banyak
  • Buih sabun yang tahan lebih lama
Mesra Alam
  • Rumusan semula jadi daripada sumber yang mapan (diekstrak daripada jagung dan kelapa)
  • Mudah biorosot
  • Tanpa fosfat
  • Tanpa bahan pewarna
  • Bungkusan yang boleh dikitar semula
  • Selamat untuk sistem septik dan pembetungan
Berminat boleh hubungi saya:
Ernawati Toba
014690718
Shaklee ID 883367
FB: Ernawati Toba
Email:ernawati1901@gmail.com
FB Page: Healthy Lifestyle With Ernawati Toba

Tuesday, October 28, 2014

Set Penjagaan Rambut

Risau akan rambut anda yang bermasalah? Shaklee juga mempunyai produk penjagaan rambut mengikut kesesuaian rambut anda..

Light  Weight Conditioner
Kod Produk:31643 (296ml)
  • Melicinkan dan melembapkan rambut tanpa menyebabkannya terlalu melekit
  • Mengembalikan elemen struktur agar rambut tampak lebat, berkilat dan sihat
  • Menghilangkan kesan statik agar rambut lebih mudah digayakan dan diuruskan
Revitalizing Shampoo
Kod Produk:31690 (296ml)
  • Humektan berperanan melicinkan kutikel rambut dan melebatkan rambut
  • Sistem pembersih berpaten, dengan mekanisme tindakan yang lembut
  • Menyegarkan dan menyeimbangkan kulit kepala dan rambut tanpa menjadikannya terlalu lembap atau kering
Purifying Shampoo
Kod Produk:31691 (237ml)
  • Membersih dengan menyeluruh, menyingkirkan sisa-sisa produk penggayaan rambut, pengumpulan mineral dan bahan-bahan cemar persekitaran yang lain
  • Mengekalkan keseimbangan lipid dan lembapan semula jadi serta tidak melunturkan warna rambut
  • Ideal untuk mengawal penghasilan minyak pada kulit kepala − rambut juga tidak berkelemumur.
Replenishing Conditioner
Kod Produk:31644 (237ml)
  • Pelembap yang pekat untuk memastikan agar rambut sentiasa berkilat dan halus selembut sutera
  • Memperbaiki kerosakan pada permukaan rambut dan memperbaiki hujung rambut yang bercabang
  • Menguatkan rambut dengan khasiat protein dan humektan asli
Nourishing Scalp Treatment
Kod Produk:31642 (59ml)
Produk teras dalam Sistem Penjagaan Rambut Pro Santé adalah Nourishing Scalp Treatment yang padat dengan formula eksklusif Scalp Health Complex kami.
Nourishing Scalp Treatment menangani punca masalah rambut dengan rumusan serum yang amat mudah diserap oleh kulit bagi melancarkan pengaliran darah, melindungi daripada kesan negatif faktor persekitaran serta membekalkan khasiat kepada kulit kepala.
  • Vitamin antioksida iaitu A dan E serta Koenzim Q10 melindungi rambut daripada kerosakan akibat radikal bebas dan tekanan persekitaran
  • Bertindak lembut untuk menghasilkan persekitaran yang optimum bagi pertumbuhan rambut
  • Formula tanpa bilas memudahkan penggunaan, malah rambut boleh digayakan mengikut cita rasa anda tanpa mengambil masa yang terlalu lama
  • Tidak menyebabkan rambut melekit atau berminyak
Keunikan Shaklee
ProSanté Nourishing Scalp Treatment adalah formula eksklusif yang telah terbukti berkesan untuk mengurangkan keguguran rambut semasa disikat. Ia juga melebatkan dan menguatkan rambut secara semula jadi apabila digunakan sebagai sebahagian daripada sistem Penjagaan Rambut ProSanté.

Long Lasting Finishing Spray
Kod Produk:31697 (237ml)
  • "Medium hold" atau “ketahanan sederhana” mengekalkan pilihan gaya rambut
  • Memberikan perlindungan UV
  • Merapikan rambut yang kusut, kering dan sukar diurus.
Berminat boleh hubungi saya:
Ernawati Toba
014690718
Shaklee ID 883367
FB: Ernawati Toba
Email:ernawati1901@gmail.com
FB Page: Healthy Lifestyle With Ernawati Toba

Monday, October 27, 2014

Omega 3 dan IQ Kanak-Kanak, Lelaki dan Wanita

Kekuatan IQ dan minda banyak dikaitkan akan perlunya Omega 3 untuk pengambilan pemakanan seharian. Nak dapat dekat  mana? Minyak soya, ikan laut dalan, telur ayam dan kekacang. Tapi, sejauh mana kita dapat lengkapkan dan pastikan nutrisi dan zat ini cukup untuk keperluan anak-anak?

Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) dalam Kanak-kanak:
Omega -3 yang tidak mencukupi adalah biasa pada kanak-kanak dengan ADHD dan terdapat bukti saintifik bahawa pengambilan tambahan Omega-3 membantu meningkatkan tingkah laku kanak-kanak dengan gejala ADHD


Kanak-kanak dan & Remaja: 
Kajian para penyelidik di Universiti Oxford mendapati kaitan yang kukuh di antara Omega-3 serta sumbangan mereka kepada penumpuan dan keupayaan pembelajaran yang lebih baik. 


Apakah pentingnya Omega-3 ini selain untuk IQ anak-anak?

1) Warga Tua -Mencegah Pengecutan Otak
Dimentia ada kaitan rapat dengan pengecutan otak . Otak semakin mengecil semasa proses penuaan iaitu kira-kira 0.5% setiap tahun terutamanya  berumur 70 tahun dan ke atas. Kajian mendapati warga tua yang mengambil asid lemak Omega 3 yang tinggi dalam darah mempunyai 2.7% kurang pengecutan otak.

2) Wanita Mengandung
DHA/Omega 3 yang kurang menyebabkan pengurang rizab badan memandangkan ia digunakan untuk perkembangan bayi. Hal ini boleh mengakibatkan otak -otak ibu mengecut dengan sendirinya dan mengalami daya ingatan dan tumpuan yang lemah.

Wanita yang mengamalkan Omega 3 yang mencukupi juga disahkan melalui kajian bahawa bayi yang akan dilahirkan adalah lebih bijak berbanding yang kekurangan pengambilan sumber Omega 3 semasa kehamilan.

3) Jantung Kekal Sihat
Kematian tiba-tiba dikalangan lelaki dan wanita disebabkan oleh ritma ventrikular ynag berterusan merangkumi 50%-60% daripada semua kematian yang melibatkan penyakit jantung koronari (CHD). Kajian mendapati sebanyak 45% pengurangan kadar kematian mengejut dan semua punca kematian dapat dikurangkan melalui pengambilan Omega 3.


Menurut kajian lagi,  Persatuan jantung Amerika menyarankan bahawa pesakit yang mempunyai penyakit jantung koronari yang didokumenkan perlu mengambil kira-kira 1g Omega 3 (DHA + EPA) sehari. Menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (USFDA) penggunaan EPA dan DHA Omega-3 asid lemak boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

4) Kesihatan yang Lebih Baik- Kanser Payudara diKalangan Wanita
Kajian-kajian menunjukkan pengurangan sebanyak 14% dalam risiko kanser bagi mereka yang mempunyai tahap EPA dan DHA yang lebih tinggi dalam darah dan juga mereka yang mempunyai Omega-3 yang sangat rendah menunjukkan risiko yang lebih tinggi kepada kanser

Kesan kekurangan asid lemak  omega-3 pada badan kita:
1.  Selalu  penat
2.  Fungsi otak terjejas (penglihatan, kelakuan, mental dan pembelajaran)
3. Fungsi sistem saraf terjejas
4.  Tekanan darah dan trigliserida tinggi
5.  Radang tisu
6.  Edema (bengkak air)
7.  Rambut dan kulit  kering
8.  Fungsi tiroid dan  kadar metabolisme rendah
9.  Sistem imun lemah


Istimewanya Omega Guard Shaklee....


Berminat?
0146907178
Shaklee ID 883367
FB: Ernawati Toba
FB Page: Healthy Lifestyle with Ernawati Toba

Thursday, October 23, 2014

Energizing Soy Protein (ESP)

Apa ada dengan ESP



ESP Vanilla Protein Bukan-GMO satu-satunya produk yang Lengkap dengan semua Asid Amino Perlu oleh badan. Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. Ia ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi  dengan semua  asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting. Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP adalah  rendah  lemak dan  bebas laktosa dan kolesterol.

Istimewanya ESP:


  1. Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
  2. Protein soya membantu mengurangkan kolesterol. 
  3. Mengandungi lima  vitamin B penting, separuh daripada  keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones.  Kajian  menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal     kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.
  4. Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya. 
  5. Bukan itu sahaja, bagi mereka yang mementingkan kecantikan luaran, ESP sangat baik untuk memulihkan sel-sel yang rosak dan telah mati. 
  6. Pengambilan berterusan akan menjadikan kulit anda lebih berseri dari dalam dan membantu memulihkan masalah2 kulit yang anda hadapi contohnya jerawat, jeragat, parut jerawat dan masalah-masalah kulit yang lain.  
  7. Pengambilan ESP bersama2 supplemen yang lain akan membantu badan anda menyerap nutrien yang diambil dengan kadar yang optimum..  

KEBAIKAN :  ESP SHAKLEE
  • Untuk wanita yang ingin pregnant atau plan untuk pregnant : ESP pulihara dan pelihara rahim kita.
  • Untuk wanita yang sedang pregnant macam saya sekarang : ESP kuatkan rahim kita dan bantu pembentukan otot bayi. Protein bagus untuk tumbesaran.
  • Untuk wanita yang menyusu anak bertuah dan anak kesayangan : ESP bantu banyakkan pengeluaran susu. Bila kita cukup protein, kita cukup tenaga. Susu pun berkhasiat.
  • Untuk sesiapa yang nak stabilkan hormon : ESP mengandungi kacang soya, yang kaya dengan isoflavon, ia bantu memulihkan hormon wanita. Keluarkan darah kotor dan gantikan protein yang diperlukan.
  • Untuk sesiapa yang mahu kurus : ESP buat kita rasa kenyang. Nafsu nak makan berkurang.
  • Untuk sesiapa yang ingin kekal sihat : ESP beri ketahanan badan dan pelengkap nutrient dalam badan kita. Bila semuanya cukup, ia boleh membantu badan anda melawan penyakit.
  • Untuk sesiapa yang nak cantik : ESP buat kulit kita anjal, jadi gebu dan lebih cerah. Nampak berseri. Bila dah cantik, tak perlu la nak tepek makeup tebal-tebal kan. 
  • Untuk sesiapa yang bercadang untuk puasa : ESP bekalkan tenaga, walaupun puasa.

PM 0146907178
SID883367
FB: Ernawati binti Toba

Tuesday, October 21, 2014

Masalah yang sering berlaku semasa mengandung

Ramai wanita yang baru hamil mula membuat persediaan untuk menghadapi masalah-masalah yang bakal dihadapi semasa tempoh kehamilan.  Bakal ibu-ibu perlu banyak membaca untuk menambahkan ilmu. Apa lagi wanita-wanita yang hamil di masa muda. Kita semua sedia maklum ada wanita kini yang berkahwin dalam umur belasan tahun lagi. Pastinya ilmu-ilmu mengenai kehamilan mungkin kurang dan di sinilah juga pentingnya sokongan dan bantuan oleh orang di sekeliling terutamanya suami dan ibu bapa.


Sedikit info untuk sharing bersama iaitu APAKAH MASALAH-MASALAH YANG SERING BERLAKU SEMASA KEHAMILAN? 

Banyak perkara lain yang berlaku yang tidak ramai yang tahu. Berikut adalah masalah yang dialami ketika wanita mengandung:


1. Masalah penglihatan

Pertambahan hormon menyebabkan mata kering, gatal dan tidak selesa bagi perempuan yang menggunakan kanta lekap. Ini disebabkan penumpukan cairan yang menyebabkan kornea menjadi bengkak. Untuk rasa lebih selesa, kurangkan waktu bekerja di depan komputer dan cuci mata dengan lebih kerap.

2. Payudara ngilu

Ini mungkin masalah pertama yang akan dialami oleh wanita mengandung, bahkan sebelum menstruasi berhenti. Payudara akan bersiap lebih awal untuk kelahiran anak dan mungkin terasa lembut jika disentuh. Belahan dada juga akan terlihat lebih lebar saat mengandung.

3. Rambut lebih lebat

Banyak wanita hamil rambutnya akan berkilau dan lebih lebat. Tidak hanya pada rambut kepala, rambut di seluruh tubuh juga lebih lebat. Namun jangan khuatir, rambut yang tumbuh banyak di tubuh saat mengandung akan gugur dengan sendirinya setelah melahirkan anak.

4. Gusi berdarah

Gusi berdarah sering terjadi sewaktu kehamilan. Sangat penting untuk menjaga kebersihan mulut sewaktu mengandung. Sumber seperti susu sangat penting untuk membantu mengelakkan masalah ini.

5. Lupa

Masalah ini hanya sementara sahaja tapi ada sesetengah kes masalah ini berkekalan. Gejala mengulang pembicaraan dan lupa akhir kata sendiri merupakan salah satu masalah yang mungkin dialami.

6. Kulit hitam

Ketika mengandung dan menghabiskan waktu di bawah sinar matahari, wanita tersebut mungkin mengalami bercak gelap di dahi atau di bahagian tubuh lain. Masalah ini dikenali sebagai chloasma atau melasma dan sering disebut sebagai 'topeng kehamilan' dan disebabkan oleh hormon yang mengganggu pigmentasi kulit. Hal ini memang tidak berbahaya tetapi mungkin akan mengubah penampilan diri.

7. Tangan kejang

Masalah lain yang terjadi sewaktu hamil adalah mengalami kejang tangan sewaktu bangun tidur. Hal ini terjadi disebabkan nadi yang tertekan sehingga terasa seperti ditusuk jarum dan kebas. Ada sesetengah kes kaki juga akan mengalami masalah kejang baik ketika tidut mahupun ketika bangun tidur. Walaupun perkara ini menyebabkan ketidakselesaan namun sama seperti masalah lain, masalah ini akan hilang setelah melahirkan bayi.

8. Perut terasa panas

Perut terasa panas adalah derita umum bagi setiap wanita mengandung, terutama pada akhir-akhir bulan kehamilan. Hal ini sering terjadi kerana makan atau minum sebelum tidur.

9. Sembelit

Masalah sembelit sering dialami oleh wanita yang mengandung. Banyakkan makan makanan berserat dan minum air putih yang banyak. Jika tidak berhasil, mungkin dinasihatkan untuk mengambil ubat.

Masalah-masalah lain menurut pengalaman sesetengah wanita hamil dan melalui pembacaan:

1. Diabetis gestasi - kencing manis semasa mengandung. Bila badan tidak boleh  menghasilkan insulin yang cukup, maka kandungan gula dalam darah meningkat. So, ia akan merentasi plasenta dan memberikan risiko kepada bayi menyebabkan saiz bayi terlalu besar. Bagaimana nak kesan? Biasanya semasa check up, ibu mengandung kena minum air gula.

2. Tekanan darah tinggi
Masalah ni terjadi bila salur darah dalam uri tak berkembang seperti yang sepatutnya lalu menyebabkan darah tidak dapat mengalir dengan sempurna. Bila kurang aliran darah ke plasenta, maka bayi tak dapat nutrisi dan oksigen yang secukupnya. Ini boleh menyebabkan perkembangan bayi menjadi perlahan atau kelahiran pramatang.

3. Hemoglobin rendah / anemia
Puncanya ialah kekurangan zat besi. Hb normal bagi ibu mengandung adalah 11g/dl dan ke atas. Bagi mereka yang jenis hb rendah, boleh cuba makan makanan yang tinggi zat besi seperti sayuran hijau, kekacang, hati, bijirin penuh dan buah-buahan kering seperti prun dan kismis.



4. Plasenta previa
Keadaan uri berada di bahagian bawah dalam uterus yang menutupi bahagian serviks. Masalah ini boleh dikesan melalui ujian ultrasound. Doktor akan tengok di mana uri berada. Kalau uri berada di bawah, maka bersalin melalui pembedahan terpaksa dilakukan.

5. Bayi songsang / melintang
Kedudukan bayi yang normal haruslah kepala di bawah, badan di atas. Masalah ni pun boleh dikesan melalui ujian ultrasound. Kadang-kadang doktor boleh pusingkan kedudukan bayi secara manual yang mana kaedahnya dipanggil external cephalic. Tapi kalau tak dapat pusing pulak, terpaksa bersalin melalui pembedahan jugak.

6. Tumpah darah 
Pendarahan yang berlaku sebelum sampai masa bersalin. Yang ni boleh tahan bahaya dan biasanya terpaksa di tahan dekat wad. Mungkin disebabkan ibu terlalu lasak, terjatuh atau kandungan mengalami masalah.

7. Air ketuban kurang - oligohydramnio
Mungkin disebabkan kebocoran tanpa sedar. Kes ni berlaku pada diri sendiri. Risikonya, baby boleh lemas. So, kena lebihkan minum air putih. Saya amalkan air zam-zam jugak. Ada yang cadangkan minum air kelapa, dan banyakkan minuman berais. 

8. Air ketuban terlalu banyak - polyhydramnio
Mungkin disebabkan bayi kurang menelan air ketuban tapi banyak mengeluarkan air kencing, darah ibu dan bayi tidak serasi (Rh factor) atau kandungan kembar. Kesannya kedudukan bayi tak stabil, kelahiran pramatang atau kandungan terlalu berat.

9. Air ketuban keluar sebelum tempoh bersalin.
Fungsi air ketuban adalah untuk melindungi bayi. Jadi, bila air ketuban keluar dengan banyak tanpa henti, ia boleh membahayakan sebab baby akan lemas. Biasanya doktor akan induce untuk selamatkan baby even belum sampai waktu bersalin.

10. Ibu mengidap penyakit berisiko
Ibu yang mempunyai penyakit sebelum mengandung seperti jantung, buah pinggang dan seumpanya yang boleh membahayakan nyawa. Kalau kes macam ni, memang pihak klinik atau hospital akan selalu monitor ibu tersebut. 

Di antara tips penjagaan semasa kehamilan:

1.Banyakkan berdoa semoga kita dan anak dalam kandungan sihat. Kadang-kadang Allah s.w.t nak uji, so terima dengan hati yang terbuka di samping banyak muhasabah diri supaya kita dapat baiki amalan kita sebelum ni.
Don't worry, be happy and enjoy your pregnancy..

2. Makan makanan yang seimbang 

- kena pandai pilih makanan supaya cukup zat, memelihara dan mencantikkan kulit anak, dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit.

3. Jaga tingkah laku,jaga amalan

- pelihara ibadah disamping tambahkan amalan sunat, berzikir dan sebagainya. Mengingat Allah selalu dan taubat sentiasa dan menyucikan hati. Supaya hati anak suci. Insya Allah. Mengucapkan kata-kata yang baik selalu.  Jangan selalu marah-marah, kena elakkan atau kurangkan kerana tingkah laku ibu akan mempengaruhi sikap anak yang lahir.

4. Sedekahkan Al-Fatihah pada anak dalam kandungan tiap pagi dan malam 

- Amalan yang terbaik membaca ayat suci Al-Quran bermula kandungan dia berumur beberapa bulan supaya anak tu terbiasa dengar bacaan Al-Quran dan pengaruh dia bila dia besar nanti. Setiap pagi Ibu kena berinteraksi dengan kandungannya tapi ada la kata-kata yang diucapkan sambil mengusap-gusap perut sebagai tanda sayang kepada bayi itu.  Bukan peranan ibu sahaja ayah pun digalakan berbuat demikian.

5. Jaga pantang larang 

- Berpantang makan yang berbisa dan tajam.  Pantang larang yang sebenar tetapi pantang larang ini hanya sewaktu janin diperingkat permulaan.  Tips yang terbaik boleh di ambil dari ibu kandung atau ibu mentua masing-masing.  Pernah dengar tentang terkenan? Atau terkena kenan? Bermaksud kena jaga tingkahlaku terutamanya pada binatang. Kata orang tua-tua, kalau kita buat jahat contohnya menyepak kucing, pelepah katak, benda tu akan memberi kesan pada anak yang dikandung. Kalau kaki kucing tadi terkehel, kaki anak kita jugak jadi abnormal. Kebenaran ini masih tidak dapat dikenal pasti, tapi lebih baik dielakkan. Jangan aniaya binatang.

6. Lakukan senaman ringan
Baik untuk ibu dan bayi untuk kekal sihat, melatih sistem pernafasan untuk memudahkan proses kelahiran.

7. Elakkan tekanan

- Kehidupan yang tenang, harmoni dan bahagia membantu proses pembentukan dan meransang minda anak supaya sihat dan cerdas. Macam mana pulak dengan tekanan kerja.? Sepatutnya ibu yang mengandung ni, balik kerja kena masak lagi untuk suami, penatnya. Dengan ini, suami haruslah, hulurkan tangan ringankan beban.  


Koleksi ayat-ayat yang digalakkan untuk pembacaan para ibu sepanjang proses kehamilan. 

“Saidul (penghulu) Istighfar 
Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali 'Imran, 3 : 8-9)”
“Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali 'Imran, 3 : 38 )”
“Surah Al-Fatihah (Untuk terang hati dan kuat ingatan)”
“Surah Maryam (Untuk memudahkan ibu bersalin)”
“Surah Yusuf (Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak)”
“Surah Luqman (Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa)”
“Surat Toha (Semoga bayi lembut hati)”
“Surah Al-Taubah (Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat)”
 “Surah Yaasin (Untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat)” 
“Surah Al-Nahl (Untuk melahir anak yang berdisplin)”,
 “Surah Hujurat (Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat berhati-hati) dan buat si suami amalkan surah yang sama, semoga beroleh rahmat dariNYA.


Suplemen yang dicadangkan untuk membantu melengkapkan keperluan nutirisi ibu dan bayi di dalam kandungan:




PM 0146907178
SID883367
FB: Ernawati binti Toba
FB Page: Healthy Lifestyle with Ernawati Toba
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Follow me

Google+ Followers

Total Pageviews