As salam..
Malam ni saya teringin sangat makan lempeng kelapa. Dapatlah berbuka puasa dengan lempeng ni...cara nak cuba resepi saya sangat mudah..
Bahan:
Tepung gandum 2 cup
Kelapa parut...agak2 la..ikut citarasa
Susu cair
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Soda bikarbonat 1/2 sudu kecil
Minyak untuk oles ke kuali
Cara Memasak:
1. Adunkan tepung, kelapa parut, garam, soda bikarbonat, gula, susu cair dengan air sehingga semua larut dan tepung tidak berketul-ketul.
2. Oleskan sedikit minyak ke kuali. Masukkan adunan tadi ke dalam kuali. Ratakan sehingga nipis dan berbentuk bulat.
3. Apabila warna lempeng bertukar keperang-perangan bolehlah diangkat ke pinggan.
4. Bolehlah makan dan cecah susu atau makan dengan kari ayam..nyummmsss
Masaklah lempeng ala-ala kampung gitu...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
DISCLAIMER
* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
Salam ukhwah Ernawati,
ReplyDeleteOhh lempeng kelapa is my favorite.. Pekena dgn sambal tumis mmg terbaek! :-)
Oh!! My fevret tooo....Belajar dengan mak..yang lain olah sendiri ja...
Deletesedapnya.......
ReplyDeleteSedap...ikut resepi mak...yang lain oleh sendiri ja...fevret lempeng kelapa..😊😊😊😊
Delete