Tuesday, February 21, 2017

5 Faktor Kesuburan Lelaki Menurun

As salam and good morning uolsss....

Tajuk entri kita pagi ni dengar agak remeh. Tapi, hakikatnya bukan sahaja perempuan kena jaga tahap kesuburan tapi lelaki juga sama.

Cuba kita tengok 5 faktor tersebut:

1. Pancaran Radiasi

Telah dikenalpasti Sinaran X dan juga racun serangga boleh mengganggu penghasilan sperma yang menyebabkan anda tidak subur. 

2.  Suhu Panas Melampau

Cuaca panas, bahan bakar, peralatan elektronik dan sebagainya dapat menghasilkan haba yang menjadi salah satu punca ketidaksuburan lelaki. Apabila pancaran secara terus haba yang panas mampu membuat kadar penghasilan sperma berkurangan dan lemah.

Cuba hindari daripada terdedah secara berterusan untuk memastikan hormon anda bertidak natural/normal untuk menghasilkan sperma bermutu tinggi.

3. Elakkan Pakai Seluar Ketat

Seluar dalam yang ketat akan menyekat pengudaraan dan kepadatan ruang ini menyebabkan zakar dan testis sukar untuk menembusi udara. Ini sekaligus menyempitkan saluran dalaman alat sulit untuk berfungsi secara natural dan akhirnya mengurangkan ketidaksuburan dan produktiviti.

4. Stress

Apabila anda stress, cuba lakukan senaman, gimnasium atau aktiviti luar yang produktif dan semulajadi. Ini dapat mengelakkan diri anda daripada terus stress. Ketenangan anda banyak mempengaruhi anda beraksi di ranjang bersama pasangan anda. Fokus dan bertenang untuk hubungan seksualiti yang berkesan.

5. Katakan 'STOP" untuk Merokok

Amalan diet anda akan lebih berkesan 200% apabila anda tidak merokok. Ini kerana, pemakanan yang sihat seperti buah-buahan, sayur-sayuran malah pengambilan protein tinggi dan makanan antioksida yang cukup perlu untuk meningkatkan tahap kesuburan lelaki.

6. Kurang Mengamalkan Makanan Tambahan - Vitamin E Complex Shaklee

Mengamalkan Vitamin E Complex dapat meningkatkan kesuburan dengan megurangkan radikal bebas yang boleh merosakkan kualiti sperma. 

                                    


So, dah bicang di atas...lelaki watch out..improve your fertility...have a quality life  💪💪💪💪💪

Pm/Whatsapp
Erna 0146907178
SID883367

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Follow me

Google+ Followers

Total Pageviews