Thursday, September 10, 2015

Sistem MLM Mengikut Perspektif Islam

As salam..

MLM bila dengar terus bawa diri jauh-jauh..tak nak dengar..Kalau kita ambil sedikit ilmu pasal MLM ni at least kita dah ada point nak follow or leave it kan? 


Strategi pemasaran MLM inilah yang diaplikasikan di zaman Rasulullah S.A.W untuk menyebarkan dakwah iaitu dengan cara dari 'Mulut ke mulut', penyampaian dari sahabat kepada sahabat.

Strategi Pemasaran MLM mengikut perspektif Islam

1. Sistem bertingkat yang menerapkan unsur-unsur positif, diisi dengan nilai-nilai Islam dan sistem Syari'ah Islam.

2. Perniagaan yang dijalankan mengikut kreativi dan inovasi pemasaran melibatkan pengguna/ahli.

3. Setiap pengguna menikmati manfaat produk, manfaat financial (insentif), hadiah haji dan umrah, perlindungan Insurance, simpanan hari tua juga pemilikan saham perniagaan.

4. Pemasaran perniagaan bebas dari unsur 
a) Dharar (bahaya)
b) Jahalah (ketidakjelasan)
C) Zhulm (merugikan/tidak adil terhadap salah satu pihak)

5. Dari segi pemberian insentif/bonus :
a) Adil
b) Tidak menzalimi
c) Tidak hanya menguntungkan orang di level atas

Apa itu UNSUR MAGHRIB?

MLM bebas daripada 1) Maysir (judi), 2) Gharar (penipuan)
3) Haram, 4) Riba (bunga), 5) Bathil

Ciri-ciri Perniagaan MLM yang terbaik:

1) Penjualan harus HALAL
2) Tidak syubhat (sesuatu yang meragukan)
3) Merapatkan silaturrahim
4) Adil, tiada exploitasi dan tidak menzalimi
5)Tiada EXCESSIVE mark up harga barang 2X ganda (tak padan dengan kualiti dan manfaat)
6) Bonus dibahagikan dengan mencerminkan usaha anggota masing-masing

Kenapa pilih MLM Bisness Shaklee?

1) Yuran pendaftaran RM69 sahaja seumur hidup, dapat Member Kit dan tidak membebankan kita daripada membayar beribu-ribu seperti MLM lain yang mana kita tak tahu duit tu masuk dalam bisness company tersebut yang digunakan untuk kepentingan company tu saja bukan untuk kepentingan atau dikembalikan kepada ahli.

2. Setiap ahli layak menikmati manfaat produk vitamin dan mineral Shaklee? Produk yang dikenali dunia malah sudah bertapak 100 tahun lamanya. Produk yang sentiasa dikaji, diinovasikan dan dijaga rapi kualitinya. Tiada paksaan untuk berbisness atau tujuan mengamalkan makanan tambahan Shaklee dalam kehidupan harian.

3. Keuntungan atau bonus ahli adalah berdasarkan performance masing-masing setiap bulan. Bermula dengan 5% bonus. Buat lebih dapat lebih..so, ahli bawah berpeluang untuk melepasi upline dan menikmati insentif yang layak. 

4. Tiada istilah 'mak makan anak. 'Anak' layak melepasi rank dari ahli biasa, supervisor dan akhirnya Master Shaklee..menikmati bonus dan insentif seperti pakej umrah, pelancongan, bonus kereta dan macam-macam lagi.

5. Ahli berhak dan bebas untuk menguruskan bisness MLM masing-masing dengan pendekatan sendiri yang mana mereka sentiasa dibimbing oleh upline masing-masing. Unsur kekeluargaan memang amat diterapkan dimana selalu diadakan kelas bimbingan untuk semua yang mahu mendapatkan ilmu kesihatan dan perniagaan yang mendalam dalam Shaklee. Sama ada ilmu menerusi muka ke muka ataupun melalui alam maya.

Dah paham ka idok? Tidak apa, tanya saya lagi. In Shaa Allah saya tolong.

Shaklee Independant Distributor Anda
Erna 0146907178
SID883367
FB: Ernawati Toba

#shaklee
#kttshaklee
#kelabbloggerjutawan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Follow me

Google+ Followers

Total Pageviews