Makanan tradisi orang Bugis..Hari Aidilfitri mahupun Aidil Adha. BURAS, TUMBUK dan BEJABUK (Serunding) tetap menjadi menu utama.
Kalau korang nak tau...Buras ni buat dari beras ja dicampur dengan santan kelapa. Dibungkus dengan daun pisang dan dimasak dalam air yang panas berjam-jam sehingga masak.
Daging kicap pula masak ja macam biasa. Actually, ada menu wajib lain juga untuk orang Bugis ni time raya..iaitu Ayam Masak Likkuk (lengkuas) dan Ayam Masak Merah.
So nyummy...
#Harirayaaidiladha
#kttshaklee
Erna 0146907178
selamat hari raya aidiladha erna.. semoga Allah menerima segala ibadah kita.. nampak sedap pulak daging kicap tu.. kita disini makan maggi je..
ReplyDeleteHehe...amin...
Deletedaging kicap lama tak makan and tak sambut pun sebab kerja :(
ReplyDeletemembaca sekejap jemput baca 5 hari sudah
dari @theyanaonly