Tuesday, September 29, 2015

Cupcake Cheese Homemade Saya

As salam..

Hari ni nak share resepi Cupcake Cheese Homemade saya buat semalam...siap 12 cupcake...sedap tak sedap sendiri rasa..Hehe...



Bahan-bahan ( 12-15 biji )

200 g tepung gandum (2 cwn rata )
150 g mentega lembut (15 sb rata atau 1/2 buku mentega)
150 g gula kastor/halus (15 sb rata)
2 biji telur - dikocok
2 sk baking powder
60 g cream cheese

Cara-cara

1.Ayak tepung dan baking powder dan ketepikan.
2.Pukul mentega dan gula hingga kembang lalu masukkan telur sedikit2 sambil dipukul terus.
3.Masukkan pula campuran tepung sedikit2 sambil dikacau dengan senduk hingga rata.
4.Sediakan mangkuk kertas beralas acuan dan isi adunan kek 1/2 penuh,isi 1/2 sudu kecil cream cheese dan tutup lagi dgn adunan kek.(cup dia saya beli dekat Kaison ja).
5.Bakar dalam oven yg telah dipanaskan dulu selama 20-30 min. pada suhu 180C atau ikut kepanasan suhu oven masing2.
6. Cek-cek bila dah masak...sejukkan dan sedia untuk disantap dengan teh panas...hehe
**Cream cheese boleh jugak diganti cheddar cheese atau cheese slice yg dipotong kecil,ikut selera.

FB :Ernawati Toba
Erna 0146907178

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Follow me

Google+ Followers

Total Pageviews