Wednesday, November 12, 2014

Kelas Nutrisi Shaklee Pertama Saya Hadiri - Diabetes/Kencing Manis

As salam dan selamat malam...

Sebelum tidur saya nak share info dan kegembiraan hari ni.. Rasa rugi kalau tak share ilmu ni..Hari ni hari pertama saya hadiri KELAS NUTRISI (7.30pm-9pm) yang PERCUMA diadakan setiap bulan oleh SHAKLEE branch especially untuk ahli-ahli atau distributor Shaklee. Best kan? Kredit untuk pakar Nutrisi: Tracy. Banyak lagi manfaat join Shaklee ni sebagai member. Ilmu kesihatan pun dapat. Free class lagi..siapa yang tak nak. Tapi, ni tak penting sangat. Yang penting adalah apa info yang dikongsikan pada kami. Tajuk talk hari ni adalah DIABETES atau pun lebih dikenali dengan KENCING MANIS.


Kak Diah, Erna, Andy



 Pakar Nutrisi: Tracy


Kalau dulu-dulu, orang tua cakap kalau air kencing kita dikerumuni semut tu petanda anda KENCING MANIS...betul atau tidak?? Di mana ada manis, di situ ada semut :)

Input yang saya perolehi, DIABETIS/KENCING MANIS:

1) 3.6 Juta rakyat menghidapnya.
2) dikecilkan lagi kumpulan ini, 1 daripada 5 orang menghidapnya 
:(
3) Ia dipengaruhi oleh pemakanan dan cara hidup tidak sihat..risiko pada yang ada berat badan berlebihan.
4) Penghidapnya adalah mereka yang selalu mengambil makanan yang manis seperti KEK, AISKRIM, DONUT, TEH TARIK (10 SUDU GULA) dan yang paling TINGGI GULA adalah MINUMAN BIKARBONAT (BERGAS- 56 SUDU GULA) seperti COKE
5) Ada 3 jenis Diabetes. GULA DITUKAR KEPADA GLUKOS. Pancreas menghasilkan insulin. 
6) Ianya berlaku apabila hormon Insulin yang bertidak sebagai KUNCI bagi membenarkan GLUKOS masuk ke sel-sel badan tidak lagi bertidak dengan baik. Sama ada, badan tidak dapat menghasilkan Insulin atau pun tahap GLUKOS dalam darah terlalu TINGGI disebabkan pengambilan gula/karbo yang berlebihan. 
7) Apabila sel badan tidak menerima glukos ini maka salur darah terlalu banyak glukos kerana ianya tidak ditukarkan dengan baik kepada tenaga. Oleh itu, tahap gula dalam darah akan meningkat dan DIABETIS berlaku. 
8) AGE protein yang wujud dalam salur darah akan bergabung dengan glukos berlebihan dan ianya boleh mengakibatkan salur darah tersumbat dan anda mungkin mengalami penyakit jantung. Malah AGE protein yang jahat boleh merosakkan salur darah anda. 

Suplemen yang dicadangkan:
1) VIVIX - 10x ganda lebih baik dari resveratrol yang ada dipasaran kerana ianya ada tambahan polyphenol (Shaklee differences). 
2) GLA Complex - untuk perbaiki sistem saraf
3) Vitalea Iron Formula - 28 mutlivitamin dan multimineral penting
4) Sustained Release Vita C Plus - menguatkan imuniti badan
5) ESP - Indeks Glisemik rendah membolehkan anda tahan lapar lebih lama dan ini membantu anda mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan gula

Option:
1) Omega Guard - anti radang dan membantu memusnahkan kolesterol 'jahat' LDL (Low Density Lipoprotein) yang boleh menyekat salur darah. Diproses 3 kali peringkat sulingan, semulajadi malah mengandungi EPA dan DHA penting untuk otak sihat dan membantu mencegah kolesterol tinggi.
2) Alfalfa Complex - Penting untuk detoksifikasi untuk memudahkan penyerapan zat dan vitamin lain.
3) Vivix (ikut kesesuaian bajet anda)
Hubungi saya:
Shaklee Independent Distributor Anda
Ernawati Toba
0146907178
FB:Ernawati Toba
FB Page: Healthy Lifestyle with Ernawati Toba

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Follow me

Google+ Followers

Total Pageviews