Monday, October 20, 2014

6 Cara 'Dating' yang menjadikan anda menambah berat badan/gemuk


Bila cakap pasal 'dating' ni semua mulalah hati berbunga-bunga..'Dating' memberikan kita peluang untuk lebih mengenali antara satu sama lain apa lagi lagi bagi si pemuda yang dalam mencari-cari 'Mrs Right'..:)

Apa yang pasti 'Dating' boleh menjadi 1 "perangkap kegemukan yang tersembunyi". Ini menyebabkan anda tidak tahu berapa 'pounds Fat-Traps' yang anda alami semasa 'Dating'. Beberapa kesilapan yang anda perlu elakkan dan kurangkan:

1) 'Date movies' yang menyebabkan anda menambah berat 

Faktor pemilihan wayang yang anda tonton bersama si dia boleh merangsang anda untuk makan lebih banyak. 'Porpcorn' dan air bikarbinat seperti 'Cola" selalu menjadi pilhan semasa menonton wayang. Wayang yang berusurkan aksi dan seram boleh mengundang anda untuk makan lebih banyak. Menurut kajian American Medical Association: Internal Medicine dalam Journalnya menyatakan kita didapati makan banyak ,139 lebih kalori dalam 20 minit apabila kita menonton filem aksi yang banyak menggangu emosi dan reaksi anda.

Penyelesaiannya: Kajian dikeluarkan dalam Journal Appetite mendapati kita akan kurang makan dengan menjauhkan makanan-makanan seperti 'Porpcorn', Snek dan 'Cola' ini. Elakkan dan cuba jauhkan makanan seperti ini sejauh yang boleh dari anda.
2) Belanja masa banyak waktu lewat malam menjadikan anda gemuk
Walaupun belanjakan masa anda untuk si dia diwaktu lewat malam nampak seperti romantik tapi pada hakikatnya anda tidak akan dapat waktu tidur yang cukup. Makan 549 kalori lebih waktu lewat malam semasa 'dating' anda akan menyumbang kepada kegemukan.
Penyelesaiannya: Hadkan masa lewat malam anda jika anda menpunyai 'Darting' dengan si dia dan pastikan anda menikmati banyak makanan yang menpunyai GI (Glisemik Indeks) yang rendah keesokan harinya untuk memenuhi tahap kelaparan anda seperti oat, roti pita dan lain-lain.


3) Tiada masa bersenam

Apabila kita menemukan seseorang yang istemewa dalam hidup kita selalunya ingin membelanjakn banyak masa kita bersamanya. Sedinya, anda mempunyai kerja dan kehidupan sebenar yang perlu anda lakukan dan lalui. Ini bermakna anda terpaksa menggantikan masa-masa bersenam/bersukan anda untuk menemui si dia yang dirindui.

Penyelesaiannya:  Bersenam atau bersukan bersama dengan bangun awal di pagi hari atau cadangkan 'active-dates' seperti berjalan untuk tujuan beriadah, perkelahan sihat atau 'ice skating'..


4) Makan di luar yang kerap

Adakah anda tahu, pakar mendapati  kebanyakan makanan restoran mengandungi 59 gram lemak? Perkara ini memerlukan anda workout dalam 89% sehari seperti yang dicadangkan. Dan jangan fikir jika anda memesan makanan seperti salad anda selamat! Kajian Canadian mendapati salad ini mengandungi minimum 657 kalori, pada hakikatnya ianya sebenarnya mungkin mengandungi 1370 kalori. 
Penyelesaiannya: Kalau anda kerap bertemu dengan si dia, apa kata anda menjemput si dia dan rakan-rakan anda untuk makan malam bersama? Hidangkan makanan yang lazat dan mengandungi kalori yang rendah. Atau pun, anda juga boleh mencadangkan  restoran yang menhidangkan makanan yang kurang menjejaskan diet anda. Mungkin dengan makan di restoran yang menhidangkan sayur-sayuran dan menawarkan pilihan makanan yang memenuhi pelan diet anda.
Stalking on social media take up precious time (REX)Stalking on social media take up precious time (REX)5) Melayari Media sosial yang mencuri masa gim andaApabila anda banyak membelanjakan masa anda melayari internet dan media sosial ianya akan "memotong" masa bersenam/bersukan anda. Dan pastinya anda perlu lakukan sesuatu!Penyelesaiannya: Halang diri anda untuk melayari website kegemaran anda dan hanya selepas waktu anda bersenam/bersukan. Paling teruk sekali pun, anda boleh meminta rakan baik anda untuk menukar baru password akaun laman web kegemaran anda dan hanya beritahu anda apabila anda selesai melakukan aktiviti luar/bersenam anda. Nampak extreme kan! Tapi, itulah pertaruhan anda tidak skip aktiviti luar / bersenam anda.
5) Apabila si dia  tidak telefon...'Dating' berjalan lancar, Kegembiraan, gelak tawa...Tetapi, si dia tiba-tiba tidak telefon anda, kenapa?Apabila perkara seperti ini berlaku dan bertambah buruk lagi anda mula kembali kepada makanan kebiasaan anda. Menurut fakta, 90% diet gagal kerana pemakanan semasa emosi terganggu. Penyelesaiannya: Cegah diri anda untuk tidak memakan makanan yang anda fikirkan. Walaupun anda mungkin tidak menyukai keadaan ini, bersenam/bersukan adalah salah satu cara terbaik untuk mencegah anda. Tambahan lagi, bukan sahaja mencegah anda daripada terus makan dan makan, malah ianya juga merangsang emosi dan harapan anda untuk lebih baik dari memikirkan masalah perhubungan anda.
Ernawati Toba0146907178SID883367FB:Ernawati TobaFB Page: Healthy Lifestyle with Ernawati TobaEmail: ernawati1901@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Follow me

Google+ Followers

Total Pageviews