As salam..
Malam ni saya teringin sangat makan lempeng kelapa. Dapatlah berbuka puasa dengan lempeng ni...cara nak cuba resepi saya sangat mudah..
Bahan:
Tepung gandum 2 cup
Kelapa parut...agak2 la..ikut citarasa
Susu cair
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Soda bikarbonat 1/2 sudu kecil
Minyak untuk oles ke kuali
Cara Memasak:
1. Adunkan tepung, kelapa parut, garam, soda bikarbonat, gula, susu cair dengan air sehingga semua larut dan tepung tidak berketul-ketul.
2. Oleskan sedikit minyak ke kuali. Masukkan adunan tadi ke dalam kuali. Ratakan sehingga nipis dan berbentuk bulat.
3. Apabila warna lempeng bertukar keperang-perangan bolehlah diangkat ke pinggan.
4. Bolehlah makan dan cecah susu atau makan dengan kari ayam..nyummmsss
Masaklah lempeng ala-ala kampung gitu...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
DISCLAIMER
* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
TESTIMONI
Follow me
Total Pageviews
64187
Salam ukhwah Ernawati,
ReplyDeleteOhh lempeng kelapa is my favorite.. Pekena dgn sambal tumis mmg terbaek! :-)
Oh!! My fevret tooo....Belajar dengan mak..yang lain olah sendiri ja...
Deletesedapnya.......
ReplyDeleteSedap...ikut resepi mak...yang lain oleh sendiri ja...fevret lempeng kelapa..😊😊😊😊
Delete